Відбулось засідання наукової комісії з реставрації глинянського храму Успіння Богородиці

В перших числах лютого 2012 року відбулось виїзне засідання наукової комісії, яка займається питаннями реставрації храму Успіння Пресвятої Богородиці у місті Глиняни.

Серед головних завдань цієї комісії є визначити сьогоднішній стан даної сакральної пам’ятки архітектури та накреслити етапи процесу консервації та реставрації самої будівлі храму, а також іконостасу. В склад комісії входять представники державних органів охорони пам’яток архітектури, фахівці, які виготовляли проект реставрації а також відповідальні за виконання проекту: наукові співробітники та представники релігійної громади м. Глиняни.

Нагадаємо, що дерев’яна церква Успення Пресвятої Богородиці в Глинянах є цінною пам’яткою сакрального будівництва. Як свідчать давні документи, 1562 року церква Успення Пресвятої Богородиці вже існувала в місті; а та будівля церкви, яка є сьогодні, постала в 1749. Під час її будівництва можливо використовувалися придатні до вжитку матеріали з якоїсь старшої розібраної церкви. Церква перебула неушкодженою кілька великих міських пожеж.

У 1936 році церкву Успення Пресвятої Богородиці обстежив керівник повітового уряду шляхів сполучення та визнав й стан загрозливим, тому, — вказував він у звіті, — церкву необхідно закрити і провести її суттєву перебудову та ремонт. Священик М. Гаврилюк надіслав 25 травня 1937 року листа до воєводського уряду консерваторів Львова з проханням дати дозвіл на ремонт старої церкви, що дозволило б відправляти Служби Божі, а людям і далі оглядати відновлений образ. Він також запевнив, що в майбутньому намагатиметься ґрунтовніше реставрувати церкву згідно вказівок уряду реставраторів.

Паломницький центр