Церква існує, щоб євангелізувати. Папа Венедикт XVI з нагоди відкриття Синоду Єпископів про нову євангелізацію

Тема нової євангелізації відповідає актуальним напрямним життя Церкви та всіх її членів, а цю перспективу підсилює Рік віри, який розпочнеться 11 жовтня, в 50-ту річницю початку Другого Ватиканського Собору. На звернув увагу Папа Венедикт XVI на початку проповіді, виголошеної у неділю, 7 жовтня 2012 р., під час Служби Божої на площі Святого Петра у Ватикані, якою відкрито ХІІІ Загальну Звичайну Асамблею Синоду Єпископів, тема якого «Нова євангелізація для передавання християнської віри». З Вселенським Архиєреєм співслужили Синодальні Отці, а також єпископи з Іспанії та Німеччини, адже того дня Єпископ Риму проголосив Учителями Церкви двох святих, що походять зі згаданих країн. Це – святий Іван Авільський та свята Гільдеґарда Бінґенська.

«Церква існує щоб євангелізувати, – зазначив Венедикт XVI. – Вірні наказові Господа Ісуса Христа, Його учні пішли по всьому світу, щоб звіщати Добру Новину, засновуючи усюди християнські громади. З часом вони стали добре організованими Церквами з великим числом вірних». Папа пригадав різні етапи «оновленого євангелізаційного динамізму», що проявився під час євангелізації англосакських, слов’янських народів, поширення Євангелія в Африці, Америці Азії та Океанії. «Також й у наші часи Святий Дух пробудив у Церкві новий запал для звіщення Доброї Новини, новий духовний та душпастирський динамізм, найзагальнішим вираженням та авторитетним імпульсом якого був Другий Ватиканський Собор», – зазначив Святіший Отець, додаючи що цей динамізм має дві «гілки»: проповідь між тими, хто ще не прийняв благовісті, та нова євангелізація, скерована до осіб, які, отримавши Хрищення, віддалилися від Церкви та занедбали християнське життя. Саме цій другій і присвячене синодальне зібрання, яке шукатиме способи для того, що посприяти зустрічі таких людей з Господом, єдиним джерелом сенсу існування та миру.

«Однією з основних ідей оновленого імпульсу для євангелізації, даного Другим Ватиканським Собором, є загальне покликання до святості, яка стосується всіх християн», – вів далі Венедикт XVI, додаючи, що саме святі є головними діячами євангелізації в усіх її різновидах. «Святість, – сказав він, – не знає культурних, соціальних, політичних та релігійних бар’єрів. Її мова, що є мовою любові та істини, зрозуміла всім людям доброї волі та наближує їх до Ісуса Христа, невичерпного джерела нового життя».

У цьому контексті Святіший Отець звернув увагу на дві постаті, які сьогодні були зачислені до грона Учителів Церкви. Святий Іван Авільський, що жив у XVI столітті, був знавцем Святого Письма, обдарованим палким місіонерським духом. Він умів поєднувати глибоке молитовне життя та апостольську діяльність. Свята Гільдеґарда, важлива жіноча постать ХІІ століття, зробила важливий внесок у зростання Церкви свого часу, цінячи дари, отримані від Бога, уміло ними послуговуючись.

Біблійні читання під час цього богослуження заторкнули тему подружжя. За словами Папи, Боже слово запрошує нас краще усвідомити важливу дійсність, що «подружжя саме в собі становить Євангеліє, Добру Новину для сьогоднішнього світу», адже єдність чоловіка та жінки, їхнє «ставання одним тілом» в плідній та нероздільній любові, є «знаком, який послідовно та промовисто говорить про Бога», особливо з огляду на те, що в регіонах давньої християнської традиції подружжя переживає кризу. І це, – зазначив Папа, – не випадково, бо подружжя тісно пов’язане з вірою, «існує очевидний взаємозв’язок між кризою віри та кризою подружжя». Ось чому християнське подружжя покликане бути не лише об’єктом нової євангелізації, але і її активним діячем.

Венедикт XVI закликав вірних у молитвах поручати синодальне зібрання Богові, за заступництвом святих великих євангелізаторів, між якими він згадав блаженного Івана Павла ІІ, а особливо, просити заступництва Пречистої Діви Марії, Зорі нової євангелізації.

Радіо Ватикан

Паломницький центр