Великопосні реколекції

До нашого невеличкого містечка Глиняни на запрошення пароха о. Андрія Лукачика з села Підгороднє, Золочівського району приїхав священик, о. Михайло Городиський, який провів для нашої парафії у церкві Св. Миколая тридневу реколекцію на тему «Повернення до втраченого раю» (з 5 по 7 квітня 2013 року).

Реколекції – походить від латинського recollection, що означає відновлення; перегляд своєї «колекції думок», переглянути, чого у душі забагато, а чого, можливо, не вистачає; може, щось треба придбати, а чимось, можливо, поділитися.

Протягом цих трьох днів о. Михайло проводив обговорення про людину XXI століття. О. Михайло почав свою повчальну розповідь із Першого послання апостола Павла до Коринтян «…А я, як прийшов до вас, браття, не прийшов вам звіщати про Боже свідоцтво з добірною мовою або мудрістю, бо я надумавсь нічого між вами не знати, крім Ісуса Христа, і Того розп’ятого…» (І Кор. 2:1-2). Тут йдеться про те, що апостол Павло, коли проповідував Слово Боже, говорив з людьми по простому, без всякої філософії і без всяких мудрих слів. Так само і о. Михайло проводив реколекції так, що усі люди розуміли і навіть брали участь в обговореннях. Пояснив людям важливість проведення реколекцій. Їх потрібно проводити кожного року для того, щоб людина, якщо вона попала в якесь скрутне становище, або просто в її житті стався якийсь переворот, прийшовши до церкви, змогла зібратись до купи, впорядкувати свої думки, зрозуміти що в її житті потрібно змінити, якщо у неї щось пішло не так. Тут він використав слова Ісуса Христа «Прийдіть всі втомлені і обтяжені, і я облегшу вас», і ці слова дають нам зрозуміти, що коли людина прийде у храм, то вийде з нього щасливою. Як сказав о. Михайло «…коли людина приходить на реколекцію, то не вона, то Бог її збирає до купи».

О. Михайло обговорював з людьми те, що на сьогоднішній час настільки розвинувся світ, настільки пішли вперед наука, медицина, техніка, скільки всього нового винайшли різні вчені у різних галузях науки, що люди тепер мають можливість полетіти в космос, можуть заглибитись під землю і т.д. Питає людей для чого це все… для того щоб облегшити собі життя і зробити його цікавішим… Але, питає отець, чи щасливі люди на сьогоднішній день? Усі відповіли що ні. Людям зараз не цікаво, вони не знають куди себе подіти, що їм робити, із збільшенням прогресу в науці, медицині, техніці зменшується життя людей. І хто в цьому всьому винен?.. Ми… Усі люди в цьому винні… Люди, які піддаються спокусі, які слухають того нечистого і піддаються йому. Кожна людина зараз шукає щастя не там, де потрібно…

Також о. Михайло обговорював з людьми Біблію. Як Він сказав нам, що Біблія – це наш путівник по життю, наш дороговказ, інструкція, а кожна людина повинна жити за інструкцією. Біблія містить різні за змістом і формою релігійні та світські твори, які засвідчують різноманітність способів пізнання, осмислення дійсності, формування світоглядних засад, спроб заглянути в майбутнє людства. Через Біблію Бог звертається до людей, допомагає йти по життю правильним шляхом. Але сучасна людина рідко коли звертається до Біблії, їй це не потрібно, хоч не всі вони знають, наскільки ця Книга є повчальною і важливою в житті кожного із нас.

Із цих повчальних обговорень можна зробити висновок, що сучасна людина, людина 21 століття не є щасливою. Своїм прогресом людина зробила себе нещасною. І не всі люди розуміють, що щастя близько… Що Господь може нам допомогти, якщо просто попросити, якщо просто прийти до Нього, помолитись. Нагадаємо ще раз слова Ісуса Христа «Прийдіть всі втомлені і обтяжені, і я облегшу вас» і цими словами все сказано.

Варто подякувати о. Михайлу за ці чудові три дні, проведені разом з ним. Завдяки його розповідям можна задуматись про щось набагато глибше, про те, що щастя так близько, потрібно лише відкрити серце і душу і побачити його, побачити його в Богові, в Його любові до нас, в Його турботі.

Написала: Христина Катола

Паломницький центр