Підготовка дітей до Святого Причастя

ЗАПОВІДЬ ЛЮБОВІ!

Найважливішими заповідями нашого життя є 2 заповіді любові. В них входять усі 10 заповідей Божих. Перша заповідь: Люби Бога свого усім серцем своїм, усією душею своєю, усім розумом своїм і зі всієї Сили твоєї (МАР.12,30). Коли Бог створив Адама і Єву, давши їм усі всі блага, то нічого не вимагав від них, щоб вони щось робили чи особливе говорили, а лиш очікував одного – Щоб вони Любили Його! І так очікує у Своєму милосерді від кожного з нас – щоб ми Його просто ЛЮБИЛИ! Людина повинна постійно збуджувати, нарощувати свою любов до Бога через пізнання Його в молитві, святій Літургії, св. Письмі. Це так, як в стосунках з людьми, бачачи їхні гарні риси характеру, добрі вчинки, гідну поставу, ми починаємо цінувати і любити таках людей. А Божа святість і краса є неймовірною. І зворотньо, чим більше любимо Його, тим досконаліше пізнаємо Його. Любов до Бога з’єднує нас з Богом вже тут на землі. Завдяки цій любові ми отримуємо просвітлення розуму, зміцнення волі, прощення гріхів, спокій душі, різноманітні блага, вічне щастя. Хто любить Бога, той залюбки працює для Божої слави, і свої справи робить з добрим наміром, щоб возвеличувати Бога! Любов – є книгою цілого богослов’я, такі прості, неграмотні люди, як св. Павло-пустельник, св. Антоній черпали з неї скарби знань. Св.Домінік: ” З книги любові я навчився більше, ніж із цілого св.Письма”. Ніщо так не зміцнює і не додає відваги, як Любов”, “хто любить Бога,  той повний сили і здатний звершити багато справ “.
Любов – це прагнення злитися з тим про кого повсякчас думаєш і любиш. Як каже св. Августин “Ревність – прояв любові, хто не ревнує, той не любить”. Квітки, пташки, вся краса природи повинні звертати нашу думку до Творця.
З любові до Бога народжується любов до ближнього – 2 заповідь любові: Люби ближньго свого, як самого себе. Обидві заповіді любові не можливо виконати одної без другої. “Якщо хтось каже я Бога люблю, а ненавидить свого брата, той є неправдомовець”. Любов до ближнього проявляється в тому, що ми бажаємо йому добра і робимо йому добро. “Усе, що ви зробили одному з моїх братів – ви Мені зробили “( Мат.25,40). Хто заздрить свому ближньому, той немає в собі Божої любові. Перемагати заздрість можемо тим, коли робимо добро і добре думаємо про того, до кого чуємо заздрість.
….Як самого себе – повинні любити себе ( бо створені на образ і подобу Божу ), і щоб могти полюбити ближнього. Св.Тома: “Справжня любов до себе зростає настільки, наскільки збільшується в нас любов до Бога”. Щоб полюбити себе треба пізнати свою Гідність, цінувати себе, бо ми є учасниками Божої природи. Вчимося любити насамперед Бога, відтак самого себе, щоб полюбити свого ближнього.
ЛЮБОВ – довготерпелива, лагідна, не заздрить, не шукає свого, не чваниться, все зносить, в усе вірить, в усе надіється, все перетерпить, бо ніколи не проминає…(1 Кор.13,4-8) !!!

Надія Лукачик

 

Паломницький центр