Підготовка дітей до Святого Причастя

СВЯТІ ТАЙНИ.

ТАЙНА ХРЕЩЕННЯ І МИРОПОМАЗАННЯ

 

Слово “тайна” походить від слів таємний, означає, що є щось невідоме. А невідомим є дія Божої ласки, якою обдаровує нас Святий Дух в кожній Святій Тайні, але ми цього не можемо побачити, почути чи відчути. Тому для глибшого усвідомлення і сприйняття священик використовує в кожній Святій Тайні слова молитви, дію, засоби (вода, миро, вино). Вода, яку ми використовуємо в Тайні Хрещення символізує нам про очищення нашої душі, так як в житті вода має велике значення для людини: загартовує тіло, заспокоює спрагу, очищує від бруду, робить урожайними посіви. Святих Тайн є 7 :

1) ХРЕЩЕННЯ – змивається первородний гріх .Людина стає дитиною Божою.

2) МИРОПОМАЗАННЯ – Святий Дух обдаровує душу своїми Дарами.

3) ПОКАЯННЯ( сповідь) – гріхи наші розкриваються у пізнані самих себе. Совість допомагає людині у цьому, лиш потрібно до неї дослуховуватися.

4) ПРЕСВЯТА ЄВХАРИСТІЯ – ” Хто тіло моє їсть і кров мою п’є, той живе життям вічним, і Я воскрешу його останнього дня” ( Йоан 6,51-55). Святу Євхаристію ми можемо прийняти тільки вірою, а не розумом.

5) ПОДРУЖЖЯ ( християнський шлюб) – ” покине чоловік батька і матір, і пристане до своєї жінки, і будуть вони двоє одним тілом…” (Мат.19,5).Подружжя покликане продовжувати людський рід, де чоловік і жінка взаємно допомагають одне одному відчувати радість і бути щасливими. Чоловік є опорою для жінки, він працює дбаючи про добробут сім’ї, жінка для нього є розрадою, надією, вона береже і дбає за їхній домашній затишок.

6) СВЯНЩЕНСТВО – в цій Тайні людина здобуває високу гідність, честь, повагу і має відповідальне завдання перед людьми.

7) ЄЛЕОПОМАЗАННЯ – скріплює душу і тіло хворої людини, дає їй спокій, радість, допомагає виздоровіти.

Святі Тайни – це ліки доброго самарянина, для підтримки і збереження здоров’я нашої душі!

 

Надія Лукачик

 

Паломницький центр