Паломництво працівників Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ

24.03.2017 року  відпустове місто Глиняни відвідав Кир Теодор, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський. Разом із ним до нас завітали також співробітники видавництва «Свічадо», та кореспондент газети Тернопільсько – Зборівської Архиєпархії «Божий сіяч». Помолившись у храмі св. Миколая біля чудотворного образу Розп’яття Ісуса Христа, гості міста завітали в новостворений  Глинянський музей «Ткацтва та килимарства». Тут гості почули цікаву розповідь про історію ткацького та  килимарського промислу в Глинянах.

Глинянський килим — це не тільки візитівка міста. Завдяки йому  у важкі часи більшовицької окупації міста вдалося зберегти нашу святиню — Храм Успіння Пресвятої Богородиці. І це не дивно,  адже початок килимарського промислу в Глинянах заклав у 1885 р. настоятель храму Святого Миколая УГКЦ — отець Филимон Решетилович. З того часу килимарство стало основним промислом у місті.

З 1920 до 1939 року очільник фабрики — М. Хамула був активним громадським діячем, який пропагував українську культуру та обстоював права українського народу перед польською владою. Він був одним зі свідків, які засвідчили чудо відновлення образу Розп’яття Христа в 1936 р.

Як бачимо церква й килимарство в Глинянах завжди дуже тісно та плідно співпрацювали, сподіваємось, що дана співпраця буде продовжуватись і надалі.

 

Тетяна Рудницька

Паломницький центр