Відпуст на свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста

27 вересня, Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський очолив Архиєрейську Божественну Літургію в м. Глиняни (Золочівський р-н). Цим Богослужінням завершився молитовний відпуст з нагоди празника Воздвиження Чесного Животворящого хреста Господнього який традиційно молитовно відзначають у цьому чудотворному місці.

Разом з єпископом на подвір’ї дерев’яного храму, пам’ятки архітектури XVIIІ ст. де відбулось чудесне відновлення запрестольного хреста молились: адміністратор парафії м. Глиняни о. Андрій Лукачик, запрошені священики, парафіяльна спільнота та численні паломники, що прибули в Глиняни випросити в Господа усіх бажаних ласк для себе та своїх родин.

У своїй проповіді під час Богослуження владика Венедикт розповів про історію віднайдення Хреста Господнього та застановився над значенням хресного знамення для кожного християнина: «Саме на хресті сталася ця перемога учасниками, якої ми є, – сказав ієрарх, – і якщо ми через свою віру стаємо єдині з Господом, то ця перемога стосується кожного з нас. Знак хреста – це знак перемоги, продовжив архипастир. – Це знак – котрий ставимо на роздоріжжях наших доріг, знак – яким через промовляння молитов священиком ми отримуємо зцілення від недуг».

Насамкінець владика висловив думку, що наша повага до Господа виражається у тому, як ми хрестимося: «Чому ми іноді хрестимося так недбайливо, щоб по скоріше – підкреслив владика, – бо не віримо що це знамення Христове має силу. Знак Хреста Господнього, який ми кладемо на собі коли хрестимося показує наскільки ми віримо в це знамення Господнє, наскільки ми любимо Господа і з якою пошаною відносимося до нашого Спасителя» – підсумував ієрарх.

По завершенні Божественної Літургії о. Володимир Савчинський протопресвітер Глинянського деканату від імені пастирів та вірних протопресвітерату на згадку про цей пам’ятний день подарував владиці панагію, а о. Андрій Лукачик вручив ієрарху ікону Хреста Господнього, яку написав відомий митець Лев Скоп.

Насамкінець ієрарх із співслужителями звершив Чин Великого водосвяття та окропив усіх свяченою водою.

Зазаначимо, що святкування празника в м. Глиняни розпочалося напередодні ввечері нічними чуваннями та хресною ходою зі свічками від храму Святого Миколая до церкви Успіння Пресвятої Богородиці, де знаходиться Чудотворне Розп’яття. Також, цьогоріч з нагоди святкувань молитовного відпусту понад 35 осіб вперше вирушили в пішу прощу зі Львова до Глинян. По завершенні Богослужінь о. Андрій Лукачик висловив сподівання, що в майбутньому ця проща стане традиційною і збиратиме не менше паломників, як до Унева.

Фотогалерея

Паломницький центр