Поминальний голос дзвону

Поминальний голос дзвону церкви святого Миколая м. Глиняни скликав у передвечірню годину 23 листопада 2013 року усіх, хто хотів би запалити свічу пам’яті і щирою молитвою згадати тих, хто загинув голодною смертю у страшних 1932-33 рр.

Біля каплиці Пресвятої Богородиці – настоятель храму о. Андрій Лукачик, а також о. Микола Стронянський та о. Микола Добруцький. У присутніх у руках – запалені свічки. Щире «Отче наш» гуртує людей, об’єднує минуле, сучасне і майбутнє, адже народ живе доти, доки живе його память.

Отець Микола Стронянський зачитав Звернення Блаженнішого Святослава до вірних УГКЦ з приводу 80-ї річниці Голодомору 1932−1933 років. Ніхто з присутніх не залишився байдужим до горя власного народу, а «Вічна пам’ять» гострим болем відгукнулася у кожному серці.

Гори, свіче, і не згасай ніколи
В народній пам’яті, у серденьку живім,
Хай вогник незабутньої любові
Осяє кожний український дім.

 

Гори, свіче, як спомин про минуле,
Про дні голодні і страшні,
Нехай сучасники про все це пам’ятають,
А дні трагічні ніколи не вертають.

Написала: Марія Вербінська

У той рік заніміли зозулі,

накувавши знедолений вік.

А.Головко

Іноді замислююся, скільки страшних подій випало на долю нашого народу впродовж ХХ століття: репресії, що викосили цілу генерацію талановитих людей, придушення українського слова, вільної думки, громадянського руху…

Та події 1933 року стали чи не найтрагічнішими, бо стосувалися усього народу. В кожну селянську хату увірвався голод, несучи страждання, розпач, смерть. Жертвами ставали не окремі люди, винищували цілі села. Від голоду помирали і старі, і молоді. Найстрашніше – помирали діти. Людей свідомо морили голодом. І це були невинні люди, прості трудівники, закохані у працю, у рідну землю, чуйні один до одного.

Голодомор! Це злочин проти людини. Це злочин проти народу. Це злочин проти всього людства.

Згідно Указу Президента України з 1998 року у четверту суботу листопада всі українці відзначають «День пам’яті жертв Голодомору». Перші особи держави відвідують поминальні Богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та запалюють свічки біля пам’ятників загиблим в Україні.

Цьогоріч мешканці міста Глинян відзначали 80-ту річницю пам’яті жертв Голодомору. У місцевій школі було проведено урок-реквієм, хвилиною мовчання учні та їх учителі пом’янули душі невинно померлих у 1933 році. У церкві св. Анни та св. Миколая пройшли поминальні Богослужіння. Біля церкви Успіння Пресвятої Богородиці було відслужено Панахиду отцями греко-католицької церкви о. Андрієм Лукачиком, о. Миколою Стронянським, о. Миколою Добруцьким. Тут зібралися жителі міста, щоб у молитві випросити прощення за душі невинно загиблих від голоду у 1933 році.

Моторошно ставало на душі, коли майже кожен мешканець містечка запалив у своєму вікні «свічку пам’яті», щоб згадати тих, хто став жертвами геноциду в Україні.

Сьогодні, коли минуло 80 років з того страшного для українців часу, ми не маємо права забути про цю страшну сторінку в історії нашого народу. Нехай вічно горить «свічка пам’яті» нашій Україні, що стала храмом скорботи за «невинно убієнними» її синами і дочками.

Іванна Савчак

(учениця 9 класу Глинянської ЗОШ І-ІІІ ст.)

Паломницький центр