Проща до Гошева

9 листопада з Глинян у бік Гошева виїхала проща, яку очолював ієрей Миколай Добруцький.  Гошів зустрів своєю привітністю та доброзичливістю людей, з якими мали можливість спілкуватися.

Спершу парафіяни церкви святого Миколая взяли участь у Літургії, де люди могли приступити до сповіді і Святого Причастя. Пізніше відбувся молебень до Гошівської Матері Божої. Кожен мав можливість прихилити свою голову в поклопі перед чудотворним образом і попросити потрібних ласк і благодатей.

Дуже привітно зустрів прочан ігумен Дем’ян. Він розповів історію монастиря та історію чудотворної ікони Гошівської Божої Матері. Слухаючи ці розповіді, у людей виступали сльози. Вражало безмежне Боже милосердя через посередництво Гошівської Матері Божої.

Храм, у якому знаходиться ікона, побудовано на Ясній Горі, що додає йому величі. На стінах чудні розписи, дуже багатий і світлий іконостас, особливо вразила казальниця у вигляді човна з апостолами, що ловлять рибу. В цьому є якийсь символіз: так і священик своїми проповідями ловить людей в сіті, запрошуючи в гості до Господа.

У храмі є копія Туринської плащаниці, до якої мали змогу прикластися прочани з Глинян. У лісі біля монастиря  люди мали можливість пройти Хресну дорогу. Найбільше вразила остання стація – гріб Господній. Тут ти починаєш усвідомлювати чим завдячує людство Ісусу Христу.

Після молитов кожен міг роздивитися територію монастиря, у крамничці придбати християнську літературу, образки, повернутись до чудотворної ікони чи просто залишитись наодинці з собою.

Відвідавши Гошів,  прочани почерпнули багато корисного для душі, кожен відчув цю магічну атмосферу Божого місця.

По дорозі додому отець Микола запропонував відвідати Катедральний собор Успення Пресвятої Богородиці у місті Стрий. Тут знаходиться Ліська Чудотворна ікона Божої Матері, яка з давніх часів зціляє хворих, допомагає нужденним. Сама Матір Божа одягнена у незвичайний одяг, а Ісус дарує квітку. У цьому соборі є мощі блаженного Петра Вергуна та мощі святого Щербеля. Заспівавши пісню Матері Божій, прочани покинули храм з вірою і надією, що їх молитви будуть вислухані.

Та на цьому подорож не завершується. Наступною зупинкою був Раковець, де знаходиться джерело з дуже цікавою історією. Спершу зайшли у маленький храм, що знаходиться на височині. Тут відбулася зустріч з отцем Андрієм. Він розказав історію храму, про плани на майбутнє, в які входить будівництво монастиря. Після молитви, люди мали можливість походити по цілющій воді з надією на зміцнення здоров’я. Біля джерела отець освятив придбані речі у Гошеві і окропив водою прочан. Адже вода у джерелі благословенна і цілюща.

За вікнами автобуса темно, і люди повертаються додому, несучи у своєму серці іскорку любові, ніжності і тепла.

Леся Ложовська

Паломницький центр